Zdrowa dieta nie może się obejść bez tych produktów, w których znajdują się większe ilości cynku. Ten składnik mineralny ma przecież ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jego niedobory mogą się wiązać z poważnymi konsekwencjami. Co warto wiedzieć na temat cynku i jego roli w naszym organizmie?
Cynk to pierwiastek, bez którego większość reakcji zachodzących w naszym organizmie nie jest w stanie przebiegać w prawidłowy sposób. Wzrost komórek, dojrzewanie płciowe – to tylko wybrane procesy, w których ten składnik mineralny spełnia bardzo ważną rolę. Pierwiastek ten ma jednocześnie ogromny wpływ na naszą odporność, dlatego też jego niedobory znacznie zwiększają ryzyko pojawienia się infekcji lub zarażenia się przeziębieniem lub grypą. Cynk ma tez ogromny wpływ na hormony, zatem brak jego odpowiedniej ilości w naszym codziennym menu może się negatywnie odbić i na naszej tarczycy. Po produkty, w których znajduje się więcej cynku, można też sięgać w chwili, gdy chcemy się rozprawić z objawami osteoporozy lub złagodzić dolegliwości towarzyszące tarczycy.
Dieta zawierająca odpowiednie ilości cynku to cenne wsparcie nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla skóry. Trudne rany, podrażnienia skóry, problemy z trądzikiem – wszystkie te problemy można zminimalizować dzięki diecie, w której cynk będzie odgrywać ważną rolę. Gdzie go szukać? Wartościowymi źródłami cynku są jaja i owoce morza, spore ilości tego pierwiastka występują też w wołowinie i wieprzowinie. Fasola, orzechy, kiełki pszenicy – oto kolejne źródła cynku, po które warto sięgać regularnie.